Iedereen heeft een groepenkast (ook wel verdeelkast) in huis, mits je in een iets ouder huis woont, dan kan het zijn dat je nog een stoppenkast hebt. Deze (stoppen-) groepenkast vind je meestal in je meterkast. In dit artikel gaan we je uitleggen wat een groepenkast is en wat belangrijke dingen zijn om te weten over een groepenkast.

Het woord zegt het al een beetje, maar in je groepenkast zitten componenten die elektriciteit beveiligen en de elektriciteit verdeeld over apparaten. Het verdelen van elektriciteit gaat in groepen. Er is een één fase groepenkast of een drie fase groepenkast. Afhankelijk van de hoeveelheid stroom wordt er gekeken welk groepenkast aan de orde is. Afhankelijk van het aantal groepen bestaat de kast uit één, twee of drie rijen schakelaars die zijn aangesloten op een groep. De kast heeft vier tot en met twaalf groepen en één hoofdschakelaar. Als laatste zit er ook een aardlekschakelaar, deze kan je vinden tussen de elektriciteitsmeter en de groepenkast zelf.

1 fase of 3 fase groepenkast

Een één fase groepenkast heeft maximaal 12 groepen. Het moment dat je een drie fase groepenkast hebt heeft de groepenkast dus maximaal drie keer 12 groepen. Je kunt zien welke groepenkast je hebt door te kijken op de jaarrekening. Verder kun je ook kijken naar de onderkant van de groepenkast zelf. Als je 4 draden ziet heb je een drie fase groepenkast. Zie je er maar 2, dan heb je een één fase groepenkast.

Een kilowattuurmeter

Hoe komt de elektriciteit in de groepenkast?

Via de voedingskabel stuurt een energiebedrijf de elektriciteit naar jouw huis. De elektriciteit komt dan binnen in de aansluitkast, deze is te vinden in de meterkast. De stroom gaat door de elektriciteitsmeter (kilowattuurmeter) en komt daarna in de groepenkast terecht. De elektriciteitsmeter meet hoeveel elektriciteit er in je huis komt.

Het moment dat de elektriciteit eenmaal in de groepenkast terecht komt gaat het eerst langs de hoofdschakelaar, deze beveiligd de elektriciteit. Daarna gaat de stroom langs een aardlekschakelaar en daarna bij een groep. De groep is belangrijk voor de voorziening van stroom in een bepaald deel van het huis. Het moment dat er een kortsluiting plaatsvindt ergens in dit circuit wordt de groep automatisch uitgeschakeld door de aardlekschakelaar. Dit is ook de reden waarom de aardlekschakelaar in de groepenkast zit. Deze schakelaar meet constant of een lekstroom plaats vindt. Door middel van de hoofdschakelaar kan je alle groepen met 1 knop uit te schakelen.

Installatie groepenkast

Meestal wordt met de installatie van de groepenkast een groepenkaart gemaakt. Op deze groepenkaart kun je terugvinden welke apparaten gekoppeld zijn aan de groep. Dit is handig voor als je niet weet waar een kortsluiting heeft plaats gevonden.

Kortom, de elektriciteit gaat via de voedingskabel naar de aansluitkast in de meterkast. Vanaf daar gaat de elektriciteit langs de elektriciteitsmeter en komt daarna in de groepenkast. Daar wordt de elektriciteit beveiligd door de hoofdschakelaar en wordt de elektriciteit verdeeld over de aardlekschakelaars in de verschillende groepen. Vanaf daar wordt de elektriciteit naar de aangesloten apparaten gestuurd. Met de groepenkaart kun je zien welke apparaten aan welke groepen zijn aangesloten.

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button