Kortsluiting, zo goed als iedereen krijgt er vroeg of laat wel een keer mee te maken. Je zit een avondje rustig op de bank tv te kijken en poef, ineens zit je in het donker. Op naar de zaklamp en de stoppenkast. Je wilt dit euvel zo snel mogelijk verhelpen aangezien je zonder stroom geen elektrische apparaten meer kunt gebruiken. De vraag bij kortsluiting is echter hoe dit kan ontstaan en kun je dit zelf verhelpen of zitten daar risico’s aan verbonden? Daarom vertellen we je in dit blog alles over de oorzaken van kortsluiting en of je dit zelf op kunt lossen of dat je toch liever een elektricien in moet schakelen.

Wat is kortsluiting?

Bij een normale elektrische installatie is er altijd één draad waarmee de stroom naar het aangesloten elektrische apparaat toekomt en een tweede draad van waar uit de stroom vertrekt. Er ontstaat een kortsluiting wanneer er een rechtstreeks contact is tussen de binnenkant van twee elektrische draden en er dus geen weerstand meer is. De naam ‘kortsluiting’ zegt het eigenlijk al: de stroom kan rechtstreeks tussen de twee draden springen en neemt een kortere weg zonder door het toestel te lopen en weerstand te ondervinden. Het resultaat? Je apparaat of de elektriciteit in huis zal niet meer werken, de zogenaamde kortsluiting. De enorme stroomsterkte die ontstaat, zorgt echter ook voor een verhitting van de draad, waardoor het isolatiemateriaal kan smelten of in brand kan vliegen. Gaat het om een elektrisch apparaat wat defect is kun je dit in veel gevallen zelf oplossen door de stekker uit het stopcontact te trekken en het apparaat te vervangen. Er zijn echter ook andere oorzaken van kortsluiting waarbij je beter een elektricien inschakelt.

4 andere oorzaken van kortsluiting

Een andere manier waarop kortsluiting kan voorkomen is wanneer beschadigde elektrische kabels tegen elkaar aan komen. Hierbij ligt de binnenkant van de kabel volledig bloot en is het isolatiemateriaal weggesleten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er vaak scherpe voorwerpen tegen de elektriciteitskabel prikken of schuren of wanneer de elektriciteitskabels slecht onderhouden zijn.

In het geval van kabels die door je huis lopen, kan je ook te maken krijgen met versmolten elektriciteitskabels. Dit kan gebeuren wanneer de kabels op de verkeerde manier en te dicht in de buurt van elkaar aangelegd zijn. Door de warmte die deze kabels genereren, kunnen ze dan met elkaar versmelten en zal de binnenkant van de ene kabel in contact komen met de binnenkant van de andere, met een kortsluiting als gevolg.

Eén van de mogelijke oorzaken van kortsluiting is waterschade of een lekkage. Dit kan bijvoorbeeld komen door een grote hoeveelheid regenval. In het geval van een lekkage is de kortsluiting een groter probleem en is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lekkage zo snel mogelijk gedicht kan worden.

Tot slot kan ook blikseminslag een oorzaak voor kortsluiting zijn. Wanneer bliksem inslaat op je woning of op de grond naast je huis kan door de grote hoeveelheid spanning die hierbij vrijkomt, de meterkast overbelast raken waardoor de kortsluiting ontstaat. Laat je bij al deze oorzaken altijd bijstaan door een elektricien om een eventuele kans op narigheid te voorkomen.

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button