Iedere doe-het-zelver komt er wel eens mee in aanraking. De kleuren van elektra draden. Zeker als je zelf wel eens een lamp of een ander apparaat op stroom op wilt hangen is het belangrijk dat goed weet wat je aan het doen bent. Er zijn namelijk verschillende kleuren stroomdraad die door je huis heen lopen. Dit is niet voor niks. Iedere kleur stroomdraad heeft zijn eigen functie en daarom is het ook belangrijk om deze op de juiste manier aan te sluiten. Doe je dit namelijk niet dan zou je zo maar eens voor vervelende verassingen kunnen komen te staan. Daarom vertellen we je in dit blog de betekenis van de kleuren elektra draden.

Veiligheid voorop als je met stroomdraden aan de slag gaat

Veel (beginnende) klussers herkennen de volgende situatie vast wel. Je gaat een lamp ophangen maar uit het plafond steken verschillende kleuren stroomdraad. Daar sta je dan met je kroonsteentje, je schroevendraaier en je mooie nieuwe lamp. Hoe ga je dit nu voor elkaar krijgen want iedere kleur draad heeft een eigen functie. Sterker nog, aan iedere draad kleeft een risico dat deze onder stroom staat………

Het is dus belangrijk om altijd eerst de stroom eraf te halen, voordat je met de verschillende stroomdraden aan de slag gaat. Dit doe je door in de stoppenkast de juiste groep uit te schakelen. Hiermee voorkom je dat je tijdens de klus zomaar ineens als een sidderaal op je trapje staat.

Verschillende kleuren elektra draad

Zoals gezegd worden er in ieder huis verschillende soorten stroomdraad gebruikt. Iedere stroomdraad heeft zijn eigen kleur. Dit is natuurlijk niet voor niets. Iedere stroomdraad heeft namelijk zijn eigen functie en om de draden uit elkaar te kunnen houden hebben ze verschillende kleuren gekregen. Om elektra aan te sluiten is het dus van belang om te weten welke stroomdraad kleuren er zijn en waarvoor ze dienen.

Welke stroomdraad kleuren zijn er?

Elke kleur stroomdraad, ook wel installatiedraad genaamd, heeft zoals aangegeven een andere functie. Normaliter worden er in huis 4 kleuren gebruikt, namelijk: zwart, blauw, bruin en geel/groen. Let erop dat in oude gebouwen en woningen oude kleuren stroomdraad gebruikt zijn. Hierover later meer. Eerst zetten we de huidige stroomdraad kleuren, met bijpassende functie, voor je op een rij.

Bruine stroomdraad

Een bruin stroomdraad noemt men over het algemeen fasedraad. Dit type stroomdraad is verantwoordelijk voor de toevoer van stroom. Houd er daarom rekening mee dat er op deze kabel altijd spanning staat, wanneer deze is aangesloten op de meterkast.

Blauwe stroomdraad

Een blauwe stroomdraad wordt ook wel de nuldraad genoemd. Een andere benaming voor deze stroomdraad is mindraad. Waar op een bruine stroomdraad altijd spanning staat, geldt voor een blauwe stroomdraad het tegenovergestelde: op deze draad staat geen spanning. De blauwe stroomdraad zorgt voor de afvoer van stroom uit de woning. Zo zorgt de combinatie van een bruine en blauwe stroomdraad dus voor een gesloten stroomkring.

Geel/groene stroomdraad

Een geel/groene stroomdraad wordt ook wel de aardedraad genoemd. Dit type stroomdraad wordt gebruikt om elektrische apparaten te kunnen verbinden met de aarde. Normaal gesproken staat er op dit stroomdraad geen spanning. Zou een elektrisch apparaat niet verbonden zijn met de aarde, dan kunnen de metalen onderdelen van zo’n apparaat onder stroom komen te staan bij een kortsluiting. Iets wat vervolgens voor gevaarlijke situaties zou kunnen zorgen. Bij een kortsluiting wordt de spanning door middel van de aardedraad afgevoerd.

Zwarte stroomdraad

Tot slot kan je een zwarte stroomdraad tegenkomen als je met elektra bezig bent. Zwart stroomdraad heet ook wel schakeldraad en zoals de naam al doet vermoedden wordt deze draad gebruikt na een schakelaar. Kort gezegd is dit de draad waar de stroom doorgaat bij het aan- en uit signaal bij schakelaar. Op dit stroomdraad staat alleen spanning wanneer de schakelaar aan staat.

Kleuren stroomdraad voor 1970

Wanneer je weet dat je huist gebouwd is voor 1970, hebben de stroomdraden die door je huis heen lopen waarschijnlijk andere kleuren. Om toch zeker te weten dat je stroomdraden op de juiste manier aansluit hebben we hieronder de oude kleuren ook nog even voor je op een rijtje gezet:

  • Fasedraad: groen
  • Nuldraad: rood
  • Schakeldraad: zwart
  • aardedraad: wit of grijs
groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button