Bij RS elektro krijgen we regelmatig de vraag wanneer een stoppenkast uitgebreid moet worden en of dit überhaupt mogelijk is. Het is voor veel mensen namelijk niet een dagelijkse bezigheid maar met het toenemende gebruik van elektrische apparaten ontkom je soms niet aan. In dit blog vertellen we daarom meer over het uitbreiden van een groepenkast.

Wanneer een groepenkast uitbreiden?

Zoals aangegeven hebben we steeds meer elektrische apparaten in huis. Denk daarbij aan een koelkast, een vaatwasser, een droger, een wasmachine en ga zo nog maar even door. In sommige gevallen zijn meerdere apparaten aangesloten op dezelfde groep waardoor, als deze tegelijk aanstaan, de stroom kan uitvallen. De stroomvraag wordt dan simpelweg te hoog voor één groep. Om deze taferelen te voorkomen kun je dan het beste de groepenkast uitbreiden. Hierbij wordt relatief simpel een extra groep in de meterkast geplaatst waarmee het euvel verholpen zou moeten zijn. Je kunt de apparaten nu op verschillende groepen aansluiten waardoor ze zonder problemen tegelijk aan kunnen staan.

Waarom groepenkast uitbreiden?

Je groepenkast uitbreiden is in veel gevallen nodig om kortsluiting te voorkomen. Wanneer een apparaat een vermogen heeft van 2000 Watt of hoger, dan heb je altijd een nieuwe groep nodig. Bij de aanschaf van elektronische apparaten zoals een droger of wasmachine is het vaak raadzaam om een groep erbij te laten plaatsen. Dit komt omdat deze apparaten een vermogen hebben richting het maximaal toelaatbare van één groep. Dit kan er dus voor zorgen dat een groep overbelast raakt. Daarbij wil je voorkomen dat je steeds maar moet wachten tot het ene apparaat klaar is, voordat je het andere apparaat aan kunt zetten. Daarnaast is ook de komst van een inductie kookplaat een reden om de groepenkast uit te breiden. Deze apparaten gebruiken namelijk dermate veel stroom dat ze vaak op een aparte groep, of over verdeeld over twee groepen aangesloten moeten worden. Ook een verbouwing of het laten plaatsen van zonnepanelen kan een reden zijn om de groepenkast te laten uitbreiden.

Groepenkast uitbreiden met extra groepen

Over het algemeen heeft een groep maximaal 16 ampère. Dankzij deze beveiliging kan een groep niet meer dan 3600 Watt dragen. Zonder deze beveiliging kan er kortsluiting ontstaan, in zo’n geval raakt een groep overbelast en schakelt deze uit. Ook de aardlekschakelaar kan overbelast raken. Door het juiste aantal groepen te installeren per aardlekschakelaar zorg je ervoor dat deze niet overbelast raakt. In Nederland mag je niet meer dan 4 groepen op één aardlekschakelaar plaatsen.

Uitrekenen hoeveel groepen je nodig hebt

Twijfel je of je een groep bij moet laten maken in de meterkast? Dan kun je heel eenvoudig zelf een berekening maken hoeveel groepen je nodig hebt. In de meeste woningen zit een meterkast met vier tot acht groepen. Als je ervan uitgaat dat de meeste groepen 16 ampère zijn, heeft elke aparte groep een maximale belasting van 16A x 230V. Dit komt neer op 3680 Watt. Twijfel je na de berekening nog steeds? Neem dan zeker contact met ons op.

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button