Als de stroom in je woning uitvalt wil je dit natuurlijk zo zo snel mogelijk verhelpen. Je kunt dan namelijk geen elektrische apparaten meer gebruiken en pas als je last hebt van kortsluiting ontdek je hoezeer we eigenlijk van stroom afhankelijk zijn. Voordat je als een malle aan alle stoppen in de stoppenkast gaat zitten rommelen is het verstandig om eerst even naar buiten te lopen en te checken of er bij de buren wél licht brand. Is dit niet het geval dat ligt het probleem namelijk niet in jouw stoppenkast en is het verstandig om de netbeheerder op de hoogte te gaan stellen. Hebben de buren echter wel licht dan kun je aan de hand van dit blog de kortsluiting oplossen.

Hoe ontstaat kortsluiting in huis

Vaak wordt kortsluiting veroorzaakt door een storing in een elektrisch apparaat. Het probleem kan in het apparaat zelf zitten, maar vaak is de kortsluiting een oorzaak van een kapotte stekker. Over het algemeen ontstaat een kortsluiting als de binnenzijde van twee elektriciteitskabels met elkaar in contact komt. Stroom gaat dan niet meer via de goede weg naar het apparaat, maar zoekt zijn eigen weg. De stroomsterkte wordt dan te groot waardoor de stop in de meterkast zal springen.

Hoe bepaal je of het daadwerkelijk om kortsluiting gaat?

Als één elektrisch apparaat uitvalt, gaat het lang niet altijd om kortsluiting. In de meeste gevallen ligt het probleem dan in het elektrische apparaat en meestal is deze dan aan vervanging toe. Als er echter sprake is van kortsluiting, werken er meerdere elektrische apparaten niet meer. Je kunt dit  snel genoeg zien door een kijkje te nemen in de meterkast. Een aardlekschakelaar, die dienst doet als beveiliging voor de achterliggende groepen, is in het geval van kortsluiting omgeslagen. De groepen achter deze schakelaar krijgen daardoor geen stroom meer.

Kun je kortsluiting voorkomen?

Vanzelfsprekend zijn er een aantal manieren om kortsluiting te voorkomen, we zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Pak een stekker altijd vast aan het kunststof en niet aan de draad!
  • Zorg dat de elektradraden of kabels goed geïsoleerd zijn!
  • zet elektradraden of kabels nooit met een spijker of een schroefvast!
  • Raak geen losliggende elektradraden aan!
  • Hou water uit de buurt van stroomdraden!
  • Rol een verlengsnoer of haspel altijd volledig uit!
  • Gebruik nooit elektradraden om iets op te hangen!

Hoe los je kortsluiting op?

In een aantal gevallen kun je kortsluiting zelf oplossen. De stappen die je hiervoor dient te volgen zetten we hieronder voor je op een rijtje. Is de kortsluiting na het volgen van deze stappen echter nog steeds niet opgelost, dan wordt is het tijd om een professionele elektricien in te schakelen. Deze zal de kortsluiting in no time voor je verhelpen en weet erger te voorkomen.

De stappen om kortsluiting te verhelpen:

  1. Zorg dat de groep waarin de kortsluiting zich bevindt, uitgeschakeld is
  2. Haal, in het gebied van deze groep, alle stekkers uit de stopcontacten.
  3. Schakel de groep in de stoppenkast weer in.
  4. Stop nu een voor een de stekkers terug in de stopcontacten.
  5. Als je een stekker in het stopcontact duwt en de schakelaar in de stoppenkast klapt er weer uit dan weet je welk apparaat kortsluiting geeft.
  6. Vervang dit apparaat per direct.
groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button