Een meterkast is een kast in jouw huis waar een groepenkast in zit. De groepenkast is het centrale punt waar alle elektriciteit in jouw huis vandaan komt. In wat oudere huizen kan het voorkomen dat er nog een stoppenkast in de meterkast zit. De elektriciteit die de groepenkast in komt, wordt verdeeld in groepen en zo naar verschillende plekken in jouw huis gestuurd. In dit artikel gaan we je vertellen hoe je zelf je groepenkast kan vervangen.

Hoewel we je aanraden om dit soort specifieke klussen uit te besteden aan een elektricien, zijn er altijd hobbyisten die het zelf willen doen. Dan is het wel van belang dat je weet wat je doet en dat je veilig te werk gaat.

De groepenkast kan vervangen worden omdat hij simpelweg zodanig verouderd is dat veiligheid niet meer gegarandeerd is. Andere redenen kunnen zijn dat je nieuwe groepen wilt aanschakelen of naar een 3-fase groepenkast wilt gaan.

Groepenkast kiezen

Als eerste is het van belang om te kijken wat je nodig hebt. De groepenkast kan 1-fase of 3-fase zijn. De meeste huishoudens hebben op dit moment 1-fase, maar de overheid wilt in de toekomst alleen nog maar met elektriciteit werken, dus hou daar rekening mee met het aansluiten. Door op een rijtje te zetten welke apparaten je allemaal wilt aansluiten, kan je kijken of dat je dit gaat redden met een 1-fase groepenkast of niet. Denk aan een elektrische auto, kookplaat, zonnepanelen of een zware oven.

Als eerste is moet het verplichte component, ook in jouw nieuwe groepenkast, uitgeschakeld worden en dat is de hoofdschakelaar. Deze zorgt ervoor dat de toevoer van stroom wordt onderbroken. Daarna heb je nog aardlekschakelaars, deze zijn wederom verplicht omdat ze overbelasting en kortsluiting voorkomen.

Iets kleins waar je ook rekening mee moet houden is hoe je het wilt gaan doen met de deurbel. Heb je er eentje die op batterijen werkt? Dan is er niks aan de hand. Het is ook mogelijk dat je een beltrafo in je groepenkast hebt. Deze kan je dan gewoon overzetten in je nieuwe kast.

Bedenk ook of dat de huisaansluiting geschikt is voor een 3-fase groepenkast. Bij sommige huizen is deze optie er (nog) niet en moet er gegraven worden en betaald.

hoeveel groepen

De meeste huishoudens hebben meestal 4, 6 of 8 groepen. Het komt echter voor dat woningen 12 groepen kunnen hebben. Deze groepen hebben een stroomsterkte van 16 ampère, dit is omdat de groepen maximaal maar 3680 Watt vermogen mogen hebben. In de keuken staan er meestal zware apparaten waar een aparte groep voor nodig is, soms wel twee groepen. Kijk of dat de wasmachine op een aparte groep moet, hoe zit het met een laadpaal als je een elektrische auto hebt?

Zo zie je maar, dit is niet 1, 2, 3 gedaan, vooral als je veel groepen nodig hebt. Het is daarbij niet alleen een precieze klus, maar ook een gevaarlijke. Zoek een elektricien die erkend is met de juiste certificaten en bespreek goed wat je wilt. Het is legaal om dit zelf te doen, maar wij raden het af. Het is van belang om na te denken welke groepenkast je nodig hebt, hoeveel apparaten je aan wilt sluiten, hoe je deze apparaten op gaat delen in de groepenkast en hoeveel groepen je dan nodig hebt. Je moet rekening houden met de hoeveelheid aardlekschakelaars je dan nodig hebt en zoiets simpels als een deurbel, waar toch twee keer over nagedacht moet worden. Doe je dit allemaal zelf? Dan wensen we je veel plezier en succes!

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button