Het is een probleem dat snel ontstaat en jij vast ook weleens mee hebt gemaakt: spontaan werkt er een apparaat niet meer zoals je televisie of het licht. Het moment dat dit gebeurd is er een grote kans dat er kortsluiting plaats heeft gevonden. Waar we het dit blogartikel over gaan hebben is hoe zo’n kortsluiting nou eigenlijk ontstaat.

Tip: lees meer over de gevaren van kortsluiting of het oplossen van kortsluiting in deze blogartikelen!

Wat is kortsluiting en hoe ontstaat het?

Kortsluiting is een probleem dat overal in je huis plaats kan vinden waar met stroom wordt omgegaan. Het gebeurt als 2 (of meer) elektrische draden direct met elkaar in contact komen terwijl ze onder stroom staan. Normaal zijn deze elektrische draden beschermd met een isolatielaag waardoor de stroom bij het draad blijft. Helaas kan het regelmatig gebeuren dat deze isolatielaag beschadigd door bijvoorbeeld stof, water of warmte.

Normaal zou de stroom door het draad naar het apparaat gaan, maar omdat de 2 draden in contact zijn gekomen raakt de stroom de weg kwijt. Hierdoor wordt de stroomsterkte op één plaats veel te groot. De draden worden dan te warm en kunnen ontploffen.

Hoe vind je waar kortsluiting heeft plaats gevonden?

Een kortsluiting moet natuurlijk opgelost worden en het liefst zo snel mogelijk. Als je niet direct kan zien waar het fout is gegaan is het een goed idee om eerst naar de groepenkaart te kijken. Hier kan je zien welke groep afgeschakeld is en welke apparaten aan deze groep gesloten zijn. Als je de groep hebt gevonden laat deze uit (bij een groepenkast) en vervang niet gelijk de stop in het geval van een stoppenkast! Het is eerst van belang om te kijken welk apparaat storing heeft. Trek alle stekkers van de groep uit het stopcontact en ga op zoek naar de storing bij de apparaten. Dit doe je door te zoeken naar apparaten die storing aangeven of andere vreemde lichten laten zien.

Nu je dit gevonden hebt kun je de doorgeslagen stop vervangen of de aardlekautomaat weer inschakelen. Daarna kun je alle apparaten weer inschakelen. Het moment dat een apparaat (of stop) gelijk weer uitgaat weet je ook gelijk dat je de storing gevonden hebt. Het is van belang dat je dit zo snel en netjes mogelijk laat vervangen of repareren. RS Electro is altijd snel ter plaatse en kun je altijd even contact mee opnemen!

Kortom, kortsluiting is een vaak voorkomend probleem en kan snel opgelost worden. Maar, onderschat de gevolgen niet! Kortsluiting ontstaat het moment dat 2 elektrische draden elkaar direct raken en er teveel stroom op één plek zit. Het apparaat werkt niet meer. Het moment dat je niet weet welk apparaat of stop het niet meer doet is het van belang dat je hier eerst naar op zoek gaat, bijvoorbeeld door middel van de groepenkaart.

Het kan natuurlijk dat geen enkel elektrisch apparaat een probleem heeft en er ook geen sprake is van overbelasting. Bij RS Electro is er 24/7 een storingsdienst actief die problemen als kortsluiting kan komen oplossen. Onze elektriciens zijn gecertificeerd als erkend elektricien. Dit houdt in dat zij je op een deskundige manier verder kunnen helpen. Voorkom alle mogelijke risico’s en neem contact op met RS Electro!

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button