Een stroomstoring kan ten alle tijden ontstaan en kan grote gevolgen hebben. Het is dus van belang om te weten wat een stroomstoring is, hoe het ontstaat, wat de gevolgen ervan zijn en wat de stappen zijn die je moet ondernemen als je een stroomstoring hebt.

Wat is een stroomstoring?

Een stroomstoring is een situatie waarbij er een storing is ontstaan in de voorziening van de elektrische energie. Deze situatie is vaak onbedoeld. Elektrische energie stroomt, net zoals water, door een bepaald kanaal heen. Als in dit kanaal een storing ontstaat krijg je een stroomstoring.

Hoe ontstaat een stroomstoring

Een stroomstoring kan ontstaan door een kortsluiting in de kringloop van de groepenkast naar bepaalde apparaten. Bij kortsluiting gaat er teveel stroom door de elektrische installatie. Bij een groepenkast die correct werkt schakelt de toevoer van stroom automatisch uit. Meestal komt er bij deze situatie geen gevaar kijken. Alleen het apparaat dat kapot is moet wel vervangen worden.

Overbelasting

Stroomstoring kan plaatsvinden door het overbelasten van de elektrische kringloop. Dit kan gebeuren als bijvoorbeeld de wasmachine en de wasdroger aanhebt en je een nieuw apparaat aanschakelt. De bedrading wordt te warm als er teveel stroom doorheen moet. Hierdoor zou er zelfs brand kunnen ontstaan. Tegenstrijdig met kortsluiting, merk je overbelasting niet altijd direct, daardoor is het gevaarlijk.

Gehele stroomstoring

Als er een spontane stroomstoring in het hele huis plaats vindt is er een grote kans dat dit een algemene stroomstoring is. Kijk daarom eerst in de straat of de straatverlichter het doet of bel de buren om te kijken of daar de stroom ook is uitgevallen. Is dit zo? Dan is het een kwestie van afwachten tot de stroomstoring verholpen is.

Stroomstoring in woning

Hebben de huizen om je heen wel gewoon stroom en de straatverlichting doet het ook? Dan is er een stroomstoring ontstaan in je woning. In de stoppenkast kan je kijken of er zekeringen gesprongen zijn. Zo ja, dan moet je deze vervangen. Zo niet, neem dan direct contact op met RS Electro. Hetzelfde geldt wanneer alle knoppen ingeschakeld staan maar de elektriciteit niet werkt.

Wat zijn de gevolgen van een stroomstoring?

Het grootste gevolg is natuurlijk dat de stroom uitvalt. Daarnaast is er een kans dat je de stoppen moet vervangen of de bedrading, als deze doorgebrand is. Er is nog een groter gevolg en dat is brand.  Dit is de reden dat het zo belangrijk is om er een specialist bij te halen.

Het oplossen van een stroomstoring?

Als alle knoppen naar boven staan in de groepenkast maar er is geen spanning, neem dan direct contact op met een elektricien. Staat er een knop naar beneden? Dan is de beveiliging uitgeschakeld en kan je deze weer in door hem omhoog te duwen. Schakelt hij automatisch weer uit? Laat het dan uitgeschakeld. Trek alle stekkers die aangesloten zijn op deze groep uit de stopcontacten en schakel de groep opnieuw in. Als je de apparaten één voor één weer inschakelt merk je vanzelf dat het moment dat je het defecte apparaat inschakelt, dat de installatieautomaat weer uitschakelt. Repareer het apparaat en schakel deze daarna opnieuw in. De stroomstoring zou dan verholpen moeten zijn.

In conclusie, als er een onbedoelde storing ontstaat in het kanaal waar de stroom doorheen loopt heb je een stroomstoring. Een stroomstoring kan ontstaan door overbelasting, kortsluiting of externe redenen. Dit kan je zien aan de straatverlichting bijvoorbeeld. Als de stroomstoring in je huis zit kan je zelf op zoek gaan naar het probleem. Staan alle groepen aan maar er is geen stroom, bel dan direct een specialist!

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button