Misschien heb je de term aardlekschakelaar wel eens voorbij horen komen maar heb je geen idee wat dit precies is. Neem van ons aan dat je niet de enige bent. Het is dan ook logisch dat je geen idee hebt wat een aardlekschakelaar precies doet en hoeveel ampère een aardlekschakelaar precies heeft. In dit blog gaan we je er daarom meer over vertellen.

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch in werking treedt wanneer deze lekstroom meet. De schakelaar springt om schakelt de gehele groepenkast uit. Dit wordt ook wel het spanningsloos maken van het systeem genoemd. In een elektrische installatie is er meestal sprake van een stroomkring. Er is een nuldraad en een fasedraad. De fasedraad voert elektrische spanning aan richting (bijvoorbeeld) de verlichting. Via de nuldraad gaat de niet-verbruikte elektrische stroom retour. Wanneer deze stroomkring verbreekt – doordat de bedrading van een apparaat bijvoorbeeld in contact komt met water – ontstaat er lekstroom. De aardlekschakelaar treedt nu in werking en zorgt ervoor dat er geen stroom meer staat op de elektrische installaties. Kortom: een aardlekschakelaar beveiligt elektrische installaties tegen lekstroom en voorkomt hiermee gevaarlijke situaties.

Hoeveel ampère heeft een aardlekschakelaar?

Voor woningen geldt tegenwoordig de regel dat de maximale stroom die mag lekken 30 mA is. Dat wil zeggen dat als er meer dan 30 mA lekt, de stroom wordt uitgeschakeld van de groepen die op de aardlekschakelaar staan aangesloten. Kort gezegd heeft een aardlekschakelaar in een woning dus 30mA nodig.

Is een aardlekschakelaar verplicht?

Sinds 1975 is binnen de woningbouw een aardlekbeveiliging verplicht. Dit hoeft niet per sé een aardlekschakelaar te zijn, maar kan ook een aardlekautomaat zijn. Welke optie je ook kiest, zowel nieuwe als gewijzigde huisinstallaties in Nederland moeten over aardlekschakelaars beschikken. Het is namelijk een extra beveiliging in je stroomvoorziening. Sommige oudere woningen beschikken echter nog niet over een aardlekschakelaar. Besluit je echter om de groepenkast te vervangen, uit te breiden of aan te passen, dan ben je dus verplicht om een aardlekschakelaar in te bouwen.

Hoeveel aardlekschakelaars moeten er in een groepenkast aanwezig zijn?

Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen natte en droge groepen. De badkamer en de keuken behoorden tot de zogenaamde natte groepen. Alleen de stopcontacten van de droge groepen moesten toen worden beveiligd. Tegenwoordig dien je echter alle stopcontacten te beveiligen door middel van een aardlekschakelaar. Er moeten minimaal twee aardlekschakelaars in de stoppenkast aanwezig zijn, aangezien het niet verstandig is om alle groepen achter één aardlekschakelaar te plaatsen. Zou deze schakelaar worden uitgeschakeld, dan zou immers de gehele installatie spanningsloos raken. Verdeel de groepen van één verdieping bij voorkeur over beide aardlekschakelaars. Zo voorkom je dat één verdieping in geval van storing volledig zonder stroom komt te zitten.

Groepenkast aanpassen, uitbreiden of vernieuwen?

Als je een groepenkast gaat aanpassen, uitbreiden of vernieuwen is het belangrijk dat je deze altijd laat samenstellen en plaatsen door een erkende installateur. Een kleine fout of misberekening, kan namelijk grote en vervelende gevolgen hebben. Door de groepenkast te laten samenstellen door een professional voorkom je dus onveilige situaties, maar ook eventuele hoge reparatiekosten achteraf. RS elektro kan je hierbij uitstekend van dienst zijn.

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button