We hebben allemaal heel wat elektrische apparaten in huis of op kantoor staan en waarschijnlijk komen er daar ook met enige regelmaat een aantal bij. Dat is ook niet verwonderlijk aangezien steeds meer elektrisch gaat en we steeds meer apparaten in huis hebben. Heb je er echter ooit bij stilgestaan hoe het komt dat al deze apparaten genoeg stroom krijgen? Waarschijnlijk niet. We vinden het namelijk heel vanzelfsprekend dat we de stekker in het stopcontact steken en het apparaat dan doet wat het doen moet, dat we daar verder niet over nadenken. Als we echter een blik in de stoppenkast of meterkast werpen zul je zien dat deze meerdere groepen heeft. Je kunt namelijk niet alle appraten zomaar op één groep aansluiten, dan zou er kortsluiting ontstaan. Er zijn dus meerdere groepen nodig om het vermogen van alle apparaten te verdelen. Maar hoeveel watt kan er maximaal op 1 groep?
Hoeveel watt op 1 groep?
Een vuistregel voor het handhaven van de hoeveelheid stroom door één groep luidt als volgt: 3500 Watt is de standaard. Door deze waarde aan te houden zit je eigenlijk altijd goed. Wil je deze waarde echter preciezer weten, dan zal je een onderscheidt moeten maken tussen 220 en 230 Volt. In alle Europese landen is dit tegenwoordig gelijk getrokken waardoor overal in de EU 230 Volt aangeboden wordt. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een in Spanje gekocht apparaat in principe ook in Nederland kunt gebruiken. Toch wordt in de volksmond nog vaak over 220 Volt gesproken. Dit stamt hoofdzakelijk nog uit vroeger tijden toen we nog gebruik maakten van 220 Volt maar ook omdat er in Nederland niet altijd gebruikt wordt gemaakt van 230 Volt. De spanning mag hier een bepaald percentage boven of onder zitten
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu je dit weet kun je het totale vermogen per groep preciezer uitrekenen. Dit gaat als volgt: 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt. Zoals je ziet ligt dit dicht de waarde van de vuistregel. Uit 16 Ampère x 230 Volt volgt 3680 Watt. Als je op een grotere spanning uitkomt, betekent dat dus dat het vermogen ook groter is. Je kunt echter niet meer gebruiken dan deze waarde, aangezien door een te hoge spanning het maximale vermogen kan worden overschreden, met alle gevolgen van dien. Daarom wordt altijd geadviseerd je te houden aan de vuistregel van 3500 Watt. Zo zit je altijd goed en heb je een heel klein beetje speling. Better safe then sorry!
Hoeveel Watt wordt er gebruikt per kamer?
Natuurlijk is het handig om te weten hoeveel Watt er per ruimte in huis verbruikt wordt. Hierdoor kun je namelijk bepalen hoeveel apparaten je op één groep kunt aansluiten. De keuken, kantoor, huiskamer en slaapkamer zijn ruimtes waarbij het belangrijk is dit te achterhalen aangezien we daar de meeste stroom verbruiken. Kook je op gas dan kun je de kookplaat buiten beschouwing laten maar als je elektrisch kookt, wordt het een heel ander verhaal. Allereerst heb je hiervoor een drie-fase aansluiting nodig. Een elektrische kookplaat verbruikt namelijk meer vermogen dan een enkele groep kan leveren.
Daarnaast verbruikt ook een oven verbruikt veel vermogen. Hierdoor zijn ovens vaak aangesloten op een eigen groep. Ditzelfde geldt voor een magnetron. Ook het verbruik van een vaatwasser, een boiler, elektrische vloerverwarming of een Quooker is hoog, zo’n 2000 Watt tot 2500 Watt. Bij deze apparaten kun je dus, om problemen te voorkomen, geen andere grote apparaten op dezelfde groep aansluiten. Hou hier dus rekening mee als je de groepen gaan aansluiten. Je kunt beter te veel groepen hebben dan te weinig. Als je namelijk het vermogen van een groep overschrijdt, slaat de zekering door en dat is het laatste waar je op zit te wachten.
Hulp nodig?
Ben je niet helemaal zeker of je wel voldoende Watt op de groepen in jouw stoppenkast zit of heb je hulp nodig bij het aanleggen van elektriciteit in huis? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder!