In eerdere blogartikelen hebben we het al gehad over kortsluiting. Hoe je een kortsluiting moet oplossen bijvoorbeeld, of hoe dit fenomeen eigenlijk ontstaat. In dit artikel gaan we hier verder op door, maar als hoofdvraag: Is kortsluiting gevaarlijk?

Laat ik als eerst zeggen dat het altijd belangrijk is om voorzichtig te zijn als je met stroom gaat werken. Het moment dat je in direct contact komt met zoveel stroom, zal dat namelijk niet voelen als een stroomschokje zoals als je een statische trui aan hebt en je raakt de deurklink aan. Om deze reden (en de verdere redenen in de post) is het van belang dat je weet wat je doet voor je aan de groepenkast gaat zitten of het apparaat dat een kortsluiting heeft. Zorg er daarom voor dat je een specialist in huis haalt die weet waar hij mee bezig is.

Kortsluiting specialist bellen

Een apparaat heeft ontzettend veel stroom nodig om te kunnen draaien, dat is een algemeen feit. Natuurlijk verschilt de hoeveelheid per apparaat, maar je snapt het principe. De elektriciteit wordt, vanuit je groepenkast (of stoppenkast), met allemaal geïsoleerde draden naar stopcontacten begeleidt en met de stekker en draad naar je apparaat natuurlijk. Overal in deze kringloop kan een kortsluiting plaats vinden. Zolang je er niet aan komt en je het apparaat niet opnieuw aanzet is er in principe geen gevaar. Wel is het van belang om er zo snel mogelijk een specialist bij te bellen om het op te lossen.

Brand door kortsluiting

Het moment dat elektriciteit geen begeleide weg heeft, gaat het zijn eigen weg zoeken. Dat is ook hoe een kortsluiting zou kunnen plaatsvinden. Door deze reactie kan de stroom in contact raken met andere apparaten. Als dit gebeurt komt er teveel spanning op 1 deel van de stroomkringloop. De hoeveelheid stroom is onmogelijk onder controle te houden en daardoor kan het apparaat, of het stopcontact ontploffen. Dit is ontzettend gevaarlijk want dan kan er brand ontstaan.

Naast dat er brand kan ontstaan, kan jij zelf ook in direct contact komen met de elektriciteit, als je niet goed oppast. Hier kun je brandwonden aan overhouden maar het kan nog ernstiger zijn: je kunt onder stroom komen te staan. Onder stroom staan betekent dat je geen controle meer hebt over je spieren en ze compleet samenspannen. Je kunt er daarom zelfs een hartstilstand aan overhouden.

Water en kortsluiting

Veel apparaten in je huis draaien trouwens ook met water: vaatwasser, wasmachine en een koffiezetapparaat en zo nog vele andere apparaten. De slechtste (en gevaarlijkste) combinatie is water en stroom. Het moment dat er een plasje water ligt waar de kortsluiting heeft plaats gevonden en jij gaat in die plas staan kan je ook zelf onder stroom komen te staan. De reden hiervoor is omdat water stroom geleid. Hierom is het van belang dat je ook de omgeving nakijkt voordat je ergens aan gaat zitten of in de buurt komt van een kortsluiting.

In conclusie, ja, een kortsluiting kan ontzettend gevaarlijk zijn en je kan er blijvend letsel aan overhouden. Zorg er daarom altijd voor dat er een specialist van RS Electro meekijkt als er kortsluiting bij jou heeft plaats gevonden, of als je denkt dat er iets mis is met de elektriciteit. Onze elektriciens zijn gecertificeerde specialisten en staan 24/7 voor je klaar.

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button