Ieder jaar overlijden er zo’n 31 mensen door woningbranden. Daarom wordt het vanaf 1 juli 2022 verplicht om in iedere woning een werkende rookmelder te hebben. Met deze nieuwe regel hoopt de regering het getal terug te dringen naar 18 overledenen per jaar. Deze verplichting was al in werking gegaan voor nieuwbouw, maar nu dus bij alle woningen. Om mensen de tijd te geven om op tijd een rookmelder aan te kunnen schaffen gaat deze nieuwe verplichting per 1 juli in.

Wat doet een rookmelder

Een rookmelder detecteert rook dat mogelijk van een brand kan zijn. Hij begint dan te piepen zodat mensen vaker op tijd kunnen zijn met het voorkomen van een grote woningbrand. Een goede rookmelder heeft in principe een levensduur van 10 jaar en kosten, met de batterijen erbij, ongeveer 30 euro. Een kleine investering dat mogelijk meerdere levens zou kunnen redden

Wist jij dat je reukvermogen niet werkt tijdens slapen? Je ruikt dus ook de rook niet op het moment dat er vuur is. Uit onderzoek is gebleken dat, de meeste slachtoffers overlijden door de rook en niet door het vuur. Daarom is het harde geluid van de rookmelder zo van belang, je gehoor werkt namelijk nog prima tijdens het slapen.

Rookmelders koppelen

Om je woning zo goed mogelijk te beschermen wordt het geadviseerd om één rookmelder per woningverdieping te installeren. Rookmelders kun je ook met elkaar koppelen. Zo kun je bijvoorbeeld een oogje in het zeil houden als de buren op vakantie gaan. Er is een onderzoek uitgevoerd in het Twentse Borne met gekoppelde rookmelders. Deze optie heeft ervoor gezorgd dat er in een korte tijd meerdere branden zijn voorkomen. Super handig dus.

Huurder of verhuurders verantwoordelijkheid

Stel je huurt een kamer, appartement of dergelijke, hoe zit het dan met de verantwoordelijkheid? Laten we zeggen dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is. De verhuurder moet een rookmelder opgehangen hebben, dit kost jou dus niks. Echter is het wel jouw verantwoordelijkheid dat deze rookmelder werkt. Dus bijvoorbeeld de batterijen vervangen is wel aan jou om te regelen.

Verzekering

Laten we hopen dat het nooit gebeurd, maar stel je krijgt te maken met een woningbrand. Dan is het een voordeel dat je spullen verzekerd zijn, dit is mogelijk namelijk. Je kan je eigendommen verzekeren met een inboedelverzekering. Met deze verzekering kan je spullen in je woning verzekeren zoals meubels, apparaten of kleding. Zou jij ook graag je huis willen verzekeren? Dan kan dit met een woonhuisverzekering. Met deze verzekering is ook je tuin, schuur en andere bijgebouwen verzekerd. Glas wordt ook verzekerd op het moment dat je deze verzekering afsluit

In conclusie, de reden dat rookmelders verplicht worden is omdat er teveel slachtoffers vallen door woningbrand. Deze rookmelders beschermen mensen zodat ze rook en eventueel vuur zullen herkennen. Hierdoor kunnen grote woningbranden voorkomen worden en mensen in veiligheid worden gebracht. Als verhuurder ben je alleen verantwoordelijk voor het onderhoud van je rookmelder, als huurder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van je rookmelder. Je kan je spullen en je huis later verzekeren met een inboedelverzekering of een woonhuisverzekering.

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button