Heb jij een mooie tuin en wil je buitenverlichting aan gaan leggen? Dan zul je al gauw ontdekken dat hier tal van mogelijkheden voor zijn en dat dit een klus is die vaak makkelijker gedacht dan gedaan is. Daar geven we je in dit blog een stappenplan om buitenverlichting aan te leggen.

De drie belangrijkste reden om buitenverlichting aan te leggen

Er zijn drie belangrijke redenen om buitenverlichting aan te leggen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Buitenverlichting zorgt voor sfeer. Deze verlichting kan een hele mooie uitstraling geven aan je tuin, waardoor je tuin niet alleen bij daglicht, maar ook in de avond een mooie entourage heeft.
  • Buitenverlichting zorgt voor veiligheid. De verlichting zorgt ervoor dat je veilig door je tuin kunt lopen en inbrekers veel meer opvallen als ze kwade bedoelingen hebben. Buitenverlichting verkleint de kans op inbraak aanzienlijk.  
  • Buitenverlichting voor functioneel gebruik. Denk hierbij aan verlichting bij de oprit, verlichting langs de paden en verlichting bij de deur. Het helpt jou en je bezoekers om de weg te vinden in de tuin. Je tuin wordt in plaats van een donker gat, een verlichte omgeving. 

Het maken van een lichtplan

Een lichtplan kun je het beste zien als een schets (liefst op schaal) van je tuin, waarin je aangeeft wat je op welke manier wilt verlichten. Dit is de beste manier om een goede keuze met betrekking tot verlichting te maken. Op basis hiervan kun je een mooie samenhang in je buitenverlichting realiseren en zorgen voor mooie zichtlijnen. 

Neem de volgende zaken mee in jouw lichtplan:

  • Kijk naar de toepassing van het licht. Is dit effectief, functioneel, als sfeermaker of ga je hier een combinatie van maken? 
  • Breng in kaart welke elementen van je tuin je wilt verlichten;
  • Bepaal het type licht wat je wilt toepassen, waarbij je aspecten als de intensiteit en het bereik van de verlichting mee moet nemen in je afweging;
  • Bepaal de lichtrichting per element. Dit is van belang voor je keuze uit de diverse mogelijkheden zoals in de grond geïntegreerde verlichting, bovengrondse armaturen, wandverlichting dat rondom, naar beneden of naar boven kan schijnen of spotjes;
  • Kies op basis hiervan de armaturen die passen in de stijl van de tuin. Let hierbij op het type lichtbron, de kleur van het licht en het systeem. 

Laagspanning of netspanning in je tuin?

Je kunt kiezen om laagspanning of netspanning in je tuin aan te leggen. Laagspanning (12 volt) is natuurlijk een veiligere optie, zeker als je kinderen of huisdieren hebt. Netspanning geeft echter iets meer mogelijkheden. Je kunt een stopcontact laten plaatsen in je tuin die je kunt gebruiken voor je verlichting, je fontein, je tuingereedschap of je elektrische barbecue. 

Netspanning aanleggen in je tuin

Als je ervoor kiest om een tuinverlichting op basis van netspanning aan te leggen, 220 volt dus, moet je dit laten plaatsen door een professional. Hierbij moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Denk hierbij aan een klein afdak waar je stopcontact onder kan. Water en elektriciteit gaan immers slecht samen! Vergeet hierbij ook het opspattende water niet. Een waterdichte wandcontactdoos moet dan ook minimaal 20 centimeter boven de grond geplaatst worden. Hou hiermee rekening met je locatiekeuze. Daarnaast moet je grondkabel met aardscherm minimaal 60 cm onder de grond verwerkt worden. Als je ervoor kiest om de verdeeldoos aan je huis of schuur te plaatsen, scheelt dat een hoop graafwerk. 

Meer weten?

Wil je meer weten over het maken van een lichtplan voor je buitenverlichting of kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanleggen van de netspanning in je tuin? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je met raad en daad terzijde staan.

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button