Wat doet een aardlekschakelaar eigenlijk? Dit artikel gaan we jou daar alles over vertellen. De aardlekschakelaar is namelijk misschien wel het belangrijkste component in je groepenkast / stoppenkast. En bijna alle groepenkasten in Nederland hebben een aardlekschakelaar! Aan het einde van dit artikel weet jij precies wat een aardlekschakelaar doet en of je de werking zelf kunt controleren.

Functie aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar meet lekstroom. Het is een schakelaar die uitschakelt het moment dat het dus lekstroom meet. Deze automatische schakelaar schakelt dan ook gelijk de hele groepenkast uit. Via de fasedraad gaat er elektrische energie naar bijvoorbeeld de wasmachine. Via de nuldraad gaat dan de niet-verbruikte stroom weer terug. Als deze stroomkring opgebroken wordt ontstaat er lekstroom. Dit kan bijvoorbeeld omdat het isolatiemateriaal van de bedrading kapot is. De aarding meet nu deze lekstroom en zorgt ervoor dat er geen elektriciteit meer naar de elektrische apparaten toegaat. Hij beschermt apparaten tegen lekstroom en voorkomt hierdoor gevaar.

Soorten aardlekschakelaars

Er zijn verschillende soorten aardlekschakelaars. Voor type 1  fase groepenkasten, maar ook voor de 3 fase groepenkasten. Het verschil is dat bij 3 fase groepenkasten de aardslekschakelaar 4 polig is. De andere aardlekschakelaar is gemaakt voor 1 fase groepenkast en heeft 2 polen.

Aardlekschakelaar kapot

Het is van belang dat de aardlekschakelaar werkt aangezien hij problemen voorkomt. Maar de installatieautomaten die aangesloten zijn zorgen ervoor dat de installaties werken, daarom is het ook van belang dat de aardlekschakelaar werkt. Is deze defect? Bel dan RS Electro om deze te vervangen of te repareren.

Verschil aardlekschakelaar en aardlekautomaat

Naast een aardlekschakelaar heb je ook een aardlekautomaat. Het verschil tussen deze installaties is dat een aardlekschakelaar achter een installatieautomaat wordt aangesloten. Een aardlekautomaat is een combinatie van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat. Zo bescherm je dus de installatie die je wilt. Als de aardlekautomaat dan uitschakelt, schakelt alleen de aangesloten installatie uit.

Zelf aardlekschakelaar testen

In principe kun je altijd zelf je aardlekschakelaar testen, maar twijfel je of dat het wel echt goed gaat, dan kun je beter een specialist bellen. Het wordt aangeraden je aardlekschakelaar elk halfjaar te checken, ook omdat je nu weet hoe belangrijk deze schakelaar is. Bij een huurwoning is het sowieso eerst aan te raden om contact op te nemen met de verhuurder.

Druk op de testknop (dat is een T of Test). Nu wordt de elektrische installatie uitgeschakeld. Schakelt de installatie niet uit? Bel dan RS Electro om alles na te kijken. Als je de schakelaar weer inschakelt en het werkt, dan doet alles het zoals het hoort.

Kortom, een aardlekschakelaar meet stroom en schakelt de hele installatie uit als hij lekstroom meet. Er zijn verschillende aardlekschakelaars voor verschillende groepenkasten. Het is van belang dat de aardlekschakelaar werkt aangezien het problemen voorkomt. Het verschil tussen een aardlekautomaat en een aardlekschakelaar is dat je een aardlekautomaat achter een installatieautomaat kan en dan schakelt alleen de aangesloten installatie uit. Je kan zelf de aardlekschakelaar testen maar werkt alles niet zoals het hoort of twijfel je, is het aan te raden contact op te nemen met RS Electro!

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button