Lekstroom is een fout in het elektrische circuit tussen de groepenkast tot apparaat. De opgewekte elektriciteit loopt  door middel van bedrading vanuit de groepenkast naar bijvoorbeeld een stopcontact waar je stofzuiger aangekoppeld zit. Als er een fout optreed in dit circuit loopt de stroom niet meer naar het apparaat maar gaat het de grond in, of het apparaat komt onder stroom te staan. In dit artikel gaan we jou hier meer over vertellen.

Lekstroom is dus letterlijk stroom dat weglekt in plaats van dat het naar het goede apparaat loopt. Lekstroom kan ook foutstroom genoemd worden. Lekstroom kan ontstaan door verschillende oorzaken. Er kan een beschadiging in het apparaat zitten, waardoor er spanning op het hele apparaat komt te staan. Hierdoor gaat er meer stroom in het apparaat gaat dan wat eruit komt, de stroom loopt namelijk weg via de aarde. Dit kan echter alleen bij een geaard apparaat. Dat betekent dat het aarddraad is aangesloten op de behuizing. Als er lekstroom wordt gemeten bij een apparaat dat niet geaard is, dan blijft deze stroom bij het apparaat tot iemand het apparaat aanraakt. Pas dan kan de stroom, via dat persoon, de grond in.

Een andere plek waar lekstroom vaak plaats kan vinden is in batterijen, isolators, accu’s of transformators.

Schade bij isolatiebedrading

Als de bedrading van een apparaat kapot gaat ontstaat er ook lekstroom. In de bedrading zit namelijk een bepaalde soort isolaties die de elektriciteit in het draad houdt. Als de isolatie kapot gaat kan de stroom dus overal heen. Deze isolatie kan kapot gaan doordat het simpelweg al heel oud is, maar ook door waterschade, stof of een scheurtje in het draad.

Een lekstroomtang

Na de aardlekschakelaar uitgeschakeld is kan je door middel van een lekstroomtang kan je onwijs kleine lekstromen zien. Je meet dan de aarddraad door de fase en nul tegelijkertijd te bemeten. Lekstroom komt het vaakst door een fysiek lek van de fase of de nul, of een slechte isolatie. Anders kan het ook nog veroorzaakt worden door harmonischen. Door deze lekstroomtangen kun je de lekstroom opsporen en kijken of het fysiek is of harmonisch.

In conclusie, lekstroom kan plaatsvinden in batterijen, isolators, een apparaat, de bedrading van het apparaat of bij het stopcontact. Een apparaat kan zelf onder spanning komen te staan, deze elektriciteit gaat pas weg als een persoon (of dier) het apparaat aanraakt. Als je een geaard apparaat hebt gaat de lekstroom vanzelf al de grond in. De bedrading van een apparaat kan kapot gaan door water, stof, scheurtjes of oudheid. Door middel van een lekstroomtang zou je de kleinste lekstromen kunnen zien en erachter komen of de lekstroom fysiek of harmonisch is.

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button