Kortsluiting is een simpel probleem wat grote gevolgen kan hebben. Het moment dat twee elektrische draden elkaar direct raken komt er teveel stroom op één punt. Dat verwarmt dan zo erg dat de draden verbranden. Natuurlijk kan het ook zijn dat er teveel apparaten aangesloten zijn op 1 groep en de stop er daarom uitspringt. Dit kan grote gevolgen hebben, daarom is het van belang dat je goed omgaat met kortsluiting. In dit artikel leggen we je uit wat je het beste kan doen het moment dat je kortsluiting hebt.

Wat is kortsluiting

Simpel uitgelegd is kortsluiting dat er teveel stroom staat op een bepaalde plek op een elektrische weg. Dit kan zijn wanneer twee draden elkaar direct raken terwijl ze onder stroom staan. Er hoort een isolatielaag om deze draden te zitten maar dit kan kapot gaan door stof, water of warmte. Kortsluiting kan ook plaats vinden als er teveel apparaten aangesloten zitten aan één groep. Dan vliegt de stop in de stoppenkast eruit en vallen de apparaten uit die aan deze groep gekoppeld zaten.

Wat doe je als er kortsluiting is?

Kortsluiting kan een gevaarlijke situatie zijn en moet zo snel mogelijk opgelost worden. Daarom is het altijd een goed idee om er een specialist bij te vragen. Een gecertificeerde elektricien ziet snel waar het probleem zit en kan dit zorgvuldig oplossen. Bij RS Electro zijn onze elektriciens gecertificeerd en snel ter plaatse in jouw buurt!

Kortsluiting kan dus bij een specifiek apparaat gebeuren, maar ook in de stoppenkast of groepenkast. Het is van belang dat je dit eerst uitzoekt. Als je een stoppenkast hebt kun je makkelijk zien welke stop eruit is. Op de groepenkaart kan je dan zien welke apparaten aangesloten zijn op deze groep. Als je een groepenkast hebt wordt de groep automatisch uitgeschakeld als er kortsluiting plaatsvindt. Zo kun je dus heel makkelijk zien bij welke groep het probleem ligt. Op de groepenkaart kan je dan zien welke apparaten aangesloten zitten aan deze groep, dit is hetzelfde als bij de stoppenkast.

Als je erachter bent welke apparaten op de groep aangesloten zijn kan je de apparaten uit de stopcontacten halen en individueel bekijken of dat je kan zien wat er mis is met één van de apparaten. Let op dat je de groep nog niet opnieuw inschakelt totdat je het probleem gevonden hebt. Het aansluiten van een groep waar kortsluiting heeft plaatsgevonden kan grote gevolgen hebben, kortsluiting gebeurt immers niet uit zichzelf. Als je het probleem gevonden hebt kun je het apparaat vervangen of repareren. Daarna kun je de groep weer inschakelen.

Kortom, kortsluiting is geen grap en het is altijd een goed idee om hier een specialist bij te laten kijken of op zijn minst even op te bellen om te bespreken wat het probleem kan zijn. Het moment dat het repareren van een stop fout gaat of iets in die trant kan dit grote gevolgen hebben. RS Electro is zo snel mogelijk ter plaatse en kan met je meekijken bij de groepenkast.

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button