Stopcontacten zijn in de huidige samenleving van essentieel belang. Zo goed als ieder apparaat dient wel op een stopcontact aangesloten te worden willen we het kunnen gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tv, de magnetron, de koelkast, de vriezer en de wasmachine. Tegenwoordig zijn er verschillende types stopcontacten beschikbaar. Hoogste tijd dus om ze voor je op een rijtje te zetten en de vraag welke verschillende stopcontacten er zijn voor eens en altijd te beantwoorden.

Een opbouwstopcontact en een inbouwstopcontact

In Nederland worden zowel een opbouwstopcontact als inbouwstopcontact gebruikt. Een opbouwstopcontact zit, zoals de naam al aangeeft, als het ware op de muur gemonteerd. Vooral in oude huizen en op plaatsen waar het uiterlijk van een stopcontact wat minder belangrijk is, kom je deze tegen. Daarnaast maken we ook gebruik van inbouwstopcontacten. Deze zijn een stuk moderner en zie je dan ook veel terug in bijvoorbeeld nieuwbouwhuizen. Inbouwstopcontacten vallen voor een groot deel in de muur weg waardoor het allemaal net wat strakker oogt.

Geaarde stopcontacten

Misschien heb je wel eens naar een stopcontact gekeken en je afgevraagd wat die twee metalen klemmetjes te betekenen hebben. Stopcontacten met deze klemmetjes zijn geaarde stopcontacten. Dit houdt in dat de behuizing van een elektrisch apparaat niet onder spanning komt te staan. Kort gezegd voorkomt de aarding van de wandcontactdoos dat de apparaten niet onder stroom kunnen komen te staan bij het wegvloeien van lekstroom. De lekstroom wordt dan afgevoerd naar de aarde. Met name wanneer je een stopcontact wilt hebben in de keuken, badkamer of in andere vochtige ruimtes, is het verplicht om een stopcontact te hebben die voorzien is van randaarde.

Niet geaarde stopcontacten

Misschien vraag je je af of er dan ook niet geaarde stopcontacten verkrijgbaar zijn, en zo ja, waarom? De geaarde varianten zijn toch veel veiliger? Dat klopt. Stopcontacten zonder randaarde werden hoofdzakelijk vroeger gebruikt. Hierdoor kom je ze nog wel eens tegen in oude huizen en panden. Het advies is echter, als je gaat verbouwen, nieuwe draden te trekken met een aarddraad. Deze is geel/groen van kleur.

USB stopcontacten

Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde USB stopcontacten verkrijgbaar. Deze worden steeds populairder, aangezien we over steeds meer apparaten met een USB aansluiting beschikken. Het grote voordeel van deze stopcontacten is tevens dat je meerdere elektrische apparaten tegelijkertijd kunt gebruiken. Heb je naast je bed bijvoorbeeld maar één stopcontact, dan moet je waarschijnlijk de stekker van je nachtlampje eruit halen om je telefoon op te laden. Met behulp van een USB stopcontact kun je zowel je nachtlampje gebruiken als je telefoon opladen.

Stopcontact voor buiten

Vanzelfsprekend zijn er ook stopcontacten voor buiten op de markt. Ook daar hebben we zo nu en dan wel eens stroom nodig, al is het maar voor de kerstverlichting. Stopcontacten voor buiten zijn voorzien van een klapdeksel. Deze beschermt het stopcontact tegen vocht en vuil. Let er bij aanschaf altijd op dat je een stopcontact voor buiten aanschaft met een minimale IP54 waarde.

Tot slot is het goed te vermelden dat als je naar het buitenland gaat er veelal gebruik wordt gemaakt van andere stopcontacten dan in Nederland. Om je devices daar te kunnen laden of gebruiken heb je dan een zogenaamde wereldstekker nodig. Informeer je dus goed voordat je op reis gaat zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan. 

groepenkast

We zijn er om u te helpen. Neem daarom gerust contact met ons op.

Chat openen
Hallo
Kunnen we je helpen?
Call Now Button